minőség

Fabrikett vagy tűzifa?

A fabrikettet összehasonlítva a tűzifával, néhány lényeges különbséget és előnyt lehet azonosítani, ha valaki fabrikettel fűt.

Energiahatékonyság: A fabriket jellemzi a magas energiahatékonyság. Az elégetett fa mennyiségéhez képest nagy mennyiségű hőt termel, ami hatékonyabbá teszi a fűtést. Ezzel szemben a tűzifa esetében a hatékonyság függ a fahasználattól és a tűzifa minőségétől, ami változó lehet.

Kényelem: Fabrikettel fűteni sokkal kényelmesebb lehetőség, mivel a berendezés automatizált és távvezérléssel is működtethető. Ez lehetővé teszi a fűtés pontos beállítását és a hőmérséklet szabályozását anélkül, hogy rendszeresen beavatkoznunk kellene. A tűzifa használatakor viszont szükség van a fa felvágására, tárolására és az égetés manuális kezelésére.

Hosszabb égési idő: A fabriketek jellemzően hosszabb égési időt kínálnak egy töltéssel, mint a tűzifa. Ez azt jelenti, hogy kevesebb időt kell tölteni a fűtés fenntartásával vagy a tűzre való újrafelélesztéssel.

Tisztaság és kevesebb karbantartás: A fabrikettel fűtés során kevésbé keletkezik hamu és por, mint a tűzifa esetében. A fabriketek rendszerint zárt égésterűek, amelyek minimalizálják a károsanyag-kibocsátást és a szennyeződést a lakóterekben. Emellett a fabriketek rendszeres karbantartása egyszerűbb lehet, mivel kevésbé valószínű, hogy a berendezésekben lerakódik korom és salak.

Hőmérsékleti szabályozás: Fabrikettel fűtve könnyebb és pontosabb módon szabályozni a kívánt hőmérsékletet a lakásban. A legtöbb fabriket rendelkezik beépített hőmérséklet-szabályozási lehetőséggel, amely lehetővé teszi a fűtési igényekhez igazodó hőmérséklet beállítását.

Megújuló energiaforrás: Bár a tűzifa is megújuló energiaforrásnak számít, a fabrikettel fűtés további előnye, hogy a gyártási Folyamat során kevesebb erdőirtásra és káros környezeti hatásra van szükség. A fabrikettek általában faaprítékból vagy más faalapú biomasszából készülnek, amelyeket gyakran a fakitermelés melléktermékeként vagy más faipari hulladékokból nyernek. Ez lehetővé teszi a faanyag hatékony felhasználását és a fenntartható erdőgazdálkodást.

Fontos megjegyezni, hogy mind a tűzifa, mind a fabriket használatának előnyei és hátrányai vannak, és ezek a konkrét körülményektől, az adott helyi energiatermelési forrásoktól és a fűtési igényektől függhetnek. Érdemes alaposan mérlegelni a saját preferenciákat, az elérhető erőforrásokat és a környezeti hatásokat, mielőtt döntést hozunk a fűtési módszer kiválasztásával kapcsolatban.

fabrikett vagy tűzifa
összetevők

Milyen alapanyagokból lehet a brikett:

A faszén, fűrészpor, faapríték, tőzeg vagy tüzelőanyag, valamint tüzeléshez használt papír tömörített tömbjei jellemzően energiaforrásként szolgálnak. Ezek a tömbök különféle anyagok összetömörítésével és formázásával készülnek, lehetővé téve hatékony égést és hőtermelést. Az energiát különböző forrásokból nyerhetjük ki, mint például tömörített szénpor, faszén por, fűrészpor, faapríték, tőzeg vagy mezőgazdasági melléktermékek, például kukoricarszár vagy más biomassza.

Forma

A fabrikett egy ilyen tömörített tüzelőanyag, amely jellemzően kis méretű, kompakt formában áll rendelkezésre. Amikor a fabrikettet alkalmazzuk, a tömb kezdetben általában barna színű és szerkezetű, de ahogy ég, a külseje fehér-szürke hamut képez. Ez az átalakulás általában 5-10 perc alatt bekövetkezik. A brikett lassan melegszik fel, és eléri a közepes hőfokot körülbelül 25-30 perc alatt. Fontos megjegyezni, hogy a fabrikett nem ég, hanem izzik. Ez azt jelenti, hogy a brikett nagy hőtartalmú égéstermékeket bocsát ki, amelyek hőt adnak le, de nem égnek el teljesen.

Szerkezet

A fabrikett több előnyt kínál más tüzelőanyagokhoz képest. Először is, nem okoz kárt a fűtőberendezésekben. A tömörített tömbök egyenletes szerkezete és összetételük miatt nem hagynak maradékot vagy hamut, amelyek eltömíthetnék vagy károsíthatnák a fűtőrendszert. Ez hosszabb élettartamot és megbízhatóbb működést eredményez. Másodszor, a fabrikett égése során kevés füst és káros anyag keletkezik. Ez jelentősen csökkenti a légszennyezést és az egészségügyi kockázatokat, valamint előnyös a környezetre nézve is.

Tárolás

Ezenkívül a fabrikett könnyen tárolható és szállítható, mivel a tömörített formája kompakt és stabil. Ez megkönnyíti a felhasználást és az üzemanyag készletezését. A fabrikett sokféle fűtési rendszerben és alkalmazásban használható, például mint kazánok, kályhák, kandallók vagy fűtőberendezések. Rugalmas felhasználhatósága miatt ideális választás lehet otthoni fűtéshez, de használható ipari környezetben is.

Hatékonyság

A fabrikett előnye továbbá az, hogy gazdaságosabb lehet más tüzelőanyagokhoz képest. Az összetömörített formája és magas hőtartalma miatt hatékonyabb égést biztosít, így kevesebb mennyiségben kell felhasználni ahhoz, hogy ugyanazt a hőteljesítményt elérjük. Ezáltal csökkenhetnek a fűtéssel kapcsolatos költségek.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fabrikett használata során figyelembe kell venni a megfelelő tárolási és felhasználási előírásokat. A fabrikettet száraz és jól szellőző helyen kell tárolni, hogy megőrizze minőségét és égési tulajdonságait. Emellett ajánlott betartani a gyártó által meghatározott tüzelési utasításokat és biztonsági intézkedéseket, hogy biztonságosan és hatékonyan használjuk a fabrikettet.

Összességében a fabrikett kiváló alternatívát nyújthat más tüzelőanyagokkal szemben. Energiahatékonysága, környezetbarát tulajdonságai, alacsony károsanyag-kibocsátása és gazdaságossága miatt egyre népszerűbbé válik a fűtési rendszerekben. A fabrikett felhasználása lehetővé teszi a hatékony és fenntartható fűtést, miközben minimalizálja a környezeti és egészségügyi hatásokat.

kiszerelések

10 kg-os dobozos / fóliás kiszerelés

Brikett

Nestro brikett
Ft 139
/ kg (10 kg dobozos)
 • Alapanyag: keményfa
 • Hossz: 20-35 cm
 • Átmérő: 7,8-8 cm
 • Hamutartalom: 0,7 %
 • Nedvességtartalom: 6,5 %
 • Fűtőérték: > 18,7 MJ/Kg / 5,2 kWh/kg
 • Ajánlott felhasználás: kandalló, kazán, cserépkályha
nestro-brikett.jpg

Brikett

RUF brikett
Ft 139
/ kg (10 kg fóliás)
 • Alapanyag: keményfa
 • Nedvességtartalom: < 10 %
 • Hamutartalom: < 1,5 %
 • Fűtőérték: 17,5 MJ/kg
 • Ajánlott felhasználás: kandalló, kazán, cserépkályha
Népszerű
RUF-brikett.jpg
1 raklapos
2 raklapos

Brikett

Nestro brikett
Ft 120 / kg (1 raklap)
 • Alapanyag: keményfa
 • Hossz: 20-35 cm
 • Átmérő: 7,8-8 cm
 • Hamutartalom: 0,7 %
 • Nedvességtartalom: 6,5 %
 • Fűtőérték: > 18,7 MJ/Kg / 5,2 kWh/kg: 6,5 %
 • Ajánlott felhasználás: kandalló, kazán, cserépkályha

Brikett

RUF brikett
Ft 120 / kg (1 raklap)
 • Alapanyag: keményfa
 • Nedvességtartalom: < 10 %
 • Hamutartalom: < 1,5 %
 • Fűtőérték: 17,5 MJ/kg
 • Ajánlott felhasználás: kandalló, kazán, cserépkályha
előnyök

A jó fabrikett fontos előnyei

Megújuló energiaforrás

A brikett faapríték vagy faforgács préselésével készül, ami megújuló energiaforrást jelent. A fák, amelyekből a fabrikett készül, újraültetés révén újra növekednek, így fenntartható és környezetbarát energiaforrást biztosít.

Hatékony fűtés

A fabrikett magas égési hatékonysággal ég, így hatékonyan és hatásosan fűti a helyiséget. Az égés során kevés hamu és károsanyag keletkezik, így a brikett tisztább energiaforrás, mint például a hagyományos fa tüzelése.

Alacsony nedvességtartalom

A brikett alacsony nedvességtartalommal rendelkezik, ezáltal hatékonyabb égést biztosít. A nedvességmentes fűtőanyag gyorsan és hatékonyan ég el, ami jobb fűtési teljesítményt eredményez.

Alacsony károsanyag-kibocsátás

A fabrikett égése során kevesebb károsanyagot bocsát ki, mint a hagyományos fűtési módszerek. Ez környezetbaráttá teszi és hozzájárul a légszennyezés csökkentéséhez.

Hosszú égési idő

Brikett hosszú égési időt biztosít, ami azt jelenti, hogy egy adag tüzelőanyag sokáig ég, így kevesebb fűtőanyagot kell gyakran hozzáadni a kályhához vagy kazánhoz.

Helyi erőforrás kihasználása

Ha a fabrikett helyi vagy helyben elérhető faanyagból készül, akkor elősegíti a helyi erőforrások kihasználását és a gazdaság élénkítését.

Könnyű tárolás és kezelés

Brikett kis mérete és egységes formája könnyű tárolást tesz lehetővé. A kompakt kialakításnak köszönhetően kevés helyet foglal el, és könnyen kezelhető, mivel nem kell aprítani vagy darabolni.

A fabrikett legnagyobb előnye az, hogy környezetbarát és fenntartható fűtési megoldást nyújt.

error: Másolásvédett tartalom!